poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Szybkie dania na wakacje

Na początek przepraszam, że wczoraj nic nie napisałam, ale cały dzień spędziłam poza domem a kiedy wróciłam, marzyłam tylko o spaniu. Dzisiaj nie było w zasadzie inaczej, odsypiałam do południa a później ze względu na masakryczny skwar poszłam na basen, i tak do wieczora. Do teraz jest mi tak gorąco, że mam nadzieję na troszkę deszczu i żeby jutro było chłodniej.
Znalazłam kilka ciekawych przepisów na szybkie dania, które mogą zaciekawić wiele kobiet lubiących spędzać czas w kuchni próbując czegoś nowego.

Tartaletki z ciasta francuskiego:
Porcja: 399 kcal
Przygotowanie: 45 minut (na 8 porcji)
- 300-400 g mrożonego ciasta francuskiego
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 100 ml śmietany
- 3 jajka
- 100 g startego sera żółtego typu gruyére
- 2 marchewki
- 3 czerwone cebule
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2-3 gałązki tymianku
- tłuszcz do formy
- sól
- pieprz
Ciasto rozmrozić. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Wymieszać ze śmietaną, jajkami i połową sera. Marchewki obrać, pokroić w krążki. Cebule i czosnek obrać, posiekać. Podsmażyć na oliwie. Wrzucić marchewkę. Smażyć 10 minut. Wymieszać z masą serowo-ziemniaczaną. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować. Pokroić na 8 kwadratów. Każdym wylepić wysmarowaną tłuszczem małą formę do tarty. Napełnić masą. Posypać resztą sera. Piec 10 minut w 180 °C. Udekorować tymiankiem.

(Rzeczywisty wygląd dania może się nieco różnić od powyższego, gdyż zdjęcie pochodzi z innego źródła)

Pieczony oscypek z nektarynkami:
Porcja: 449 kcal
Przygotowanie: 10 minut (na 4 porcje)
- 2 nektarynki
- 12 plasterków oscypka
- słoik konfitur z żurawiny
- listki rukoli do dekoracji
Rozgrzać grill. Nektarynki opłukać, przekroić na pół, usunąć pestki. Owoce razem z oscypkami ułożyć na kratce grilla. Oscypki piec z obu stron po 3-4 minuty, a nektarynki (płaską stroną do dołu) przez 4-5 minut. Po upieczeniu miejsce po pestkach wypełnić konfiturą. Podawać z oscypkami przybranymi liśćmi rukoli.

(Rzeczywisty wygląd dania może się nieco różnić od powyższego, gdyż zdjęcie pochodzi z innego źródła)

Jagodowe drożdżówki:
Porcja: 245 kcal
Przygotowanie: 25 minut (na 20 porcji)
Ciasto:
- 75 g drożdży 
- 3/4 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 50 g masła
- 1 i 1/3 szklanki mleka
- 750 g mąki pszennej
- szczypta soli
- jajko
- cukier do posypania
Farsz:
- 300 g jagód lub borówek amerykańskich
- 3-4 łyżeczki cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Drożdże rozkruszyć, wymieszać z łyżeczką cukru. Odstawić, aż się rozpuszczą. Żółtka utrzeć z cukrem. Masło roztopić. Mleko podgrzać (powinno być ciepłe, ale nie gorące). Mąkę przesiać do miski. Wlać mleko, dodać żółtka z cukrem, masło i sól. Wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Owoce umyć i osączyć. Wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Ciasto ponownie wyrobić, uformować z niego ok. 20 kulek. Każdą spłaszczyć i na środek położyć 2-3 łyżeczki jagód. Zlepić. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia do ponownego wyrośnięcia. Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać cukrem. Piec 20-25 minut w 180°C. 


Muffinki z amerykańską borówką: 
Porcja: 276 kcal
Przygotowanie: 15 minut (na 12 porcji)
- szklanka jagód lub borówek amerykańskich
- 350 g mąki
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- jajko 
- tłuszcz do foremek
- cukier do posypania
Owoce opłukać, starannie osączyć. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Mleko wymieszać z olejem i jajkiem. Do składników sypkich dodać płynne. Całość dokładnie wymieszać łyżką. Połączyć z jagodami. Ciastem napełnić wysmarowane tłuszczem foremki do muffinek. Posypać niewielką ilością cukru. Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.


Narobiłam trochę smaku? :) Ja największą ochotę mam na tartaletki lub muffinki. Może spróbuję jutro poeksperymentować w kuchni. Tymczasem zmykam pod prysznic i do łóżeczka, bo zapowiada się burza, i to niezła. Dobranoc, trzymajcie się!







10 komentarzy:

  1. Mniam.. to pierwsze zjadłabym. Jest prawie 12 w nocy a ja robie się głodna :D
    obserwuję i zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, na pewno odwiedzę Twojego bloga. :)

      Usuń
  2. No, smaku to narobiłaś! I to jak! Szkoda, że nie potrafię gotować, a zaraz zbliża się rok szkolny i znów będę śmigać na trybie bez-śniadaniowym...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc ja też spędzanie czasu w kuchni ograniczam do minimum i nawet nie myślę, jaki by był efekt końcowy mojego "eksperymentu". :)
      A co do szkoły, to tak samo jak Ty, śniadanie odpada.

      Usuń
  3. Jakie pyszności. ;3 Niestety u mnie wygląda to tak, że śniadań zazwyczaj nie jem (brak czasu), obiad gotuję byle jaki, a kolacja to zwykłe kanapki. ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie jest tak samo, wyjątkiem są wakacje albo inne dni wolne. :>

      Usuń
  4. jakie same pyszności! jagodzianki moje ulubione <3 ! dodaję Was do obserwowanych i zapraszam do siebie :P

    http://www.wprawkidokrakowskiejawangardy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam, muszę wykorzystać chociaż jeden przepis na te pyszności, super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nіce post. I learn somеthing totally new anԁ challеnging
    οn blogs ӏ stumbleuρоn on a daily basіs.

    It ωill alωayѕ be useful to read through агtiсlеs from other wrіtеrs and usе a little ѕomеthіng
    fгоm thеir web siteѕ.

    Feel frеe to viѕit my ωeb site ... Same Day Payday Loans

    OdpowiedzUsuń